A változás forgatókönyvei (CIO.hu konferencia)

A 2014. évi CIO.hu konferencián Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézetének éves kutatásának eredményeit mutatta be, melyről a Computerworld is beszámolt.

“Fehér Péter egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Számítástudományi Tanszékének vezetője az idei CIO-kutatás tapasztalatait ismertette. A gazdasági környezet bizonytalansága még érezteti hatását, amivel a cégeknek még mindig a 2/3-a küzd. Az IT-költségvetések mérete 3,5%-kal csökkent. Az informatikai környezet stabilizálása 3 éves csúszással történt meg.

Ott tudták növelni a büdzsét, ahol erősen innovatív és kiszolgáló jellege van az IT-nak, míg ahol az IT csak költséghely, ott inkább csökkentik a költségvetéseket. Nagyobb szerepet kapnak az informatikai területek innovációs kezdeményezései, ezért megvan a lehetőség, hogy kitörjön az IT a csak kiszolgáló jellegből. A cégek 29%-ánál partneri szerepet tölt be az informatika az üzleti részlegek számára.

A válsághelyzetet jellemző intézkedések aránya újra megnőtt. A vállalatok 54%-a alkalmaz létszámstopot, 54% újratárgyalja a szállítási szerződéseket, 53% a szolgáltatások racionalizálásával, 50% pedig a projektindítás üzleti célokhoz kötésével igyekszik javítani a helyzetén. Mint kiderült, a felhőalapú szolgáltatások bevezetését tervező vállalatok aránya nő, és a kicsik felől a nagyok felé tolódik el a súlypont. […]

A Corvinus már említett kutatása ugyanakkor megállapította, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet kapnak az informatikai területek innovációs kezdeményezései, ezért megvan a lehetőség, hogy kitörjön az IT a csak kiszolgáló jellegből. A cégek 29 százalékánál már partnerként jelenik meg az informatika az üzleti részlegek számára. Ez annak a jele, hogy valószínűleg egyre többen értik meg az informatikai közösségben, ideje fegyverzetet váltani, s a mérnöki páncélzat helyett vagy mellett az üzletemberek fegyvereit kell kézbe venni: a profittermelést és a piaci pozíció érdekében használt mobileszközöket, aktív adatvédelmi rendszereket, az egységes kommunikáció felszereléseit, a dolgok internetének eszközkészletét stb. S nem utolsó sorban – talán ez lesz a legnehezebb – a mind komplexebb rendszereket és folyamatokat megértő, korszerű tudással felvértezett szakembereket kell csatasorba állítaniuk.” (Meixner Zoltán)

Összefoglaló a teljes konferenciáról, beleértve a többi előadót, illetve a tanulságokat is elérhető:

Ostrom alatt - CIO.hu