Válság versus módszertanok

Mester Sándor írása a Computerworld hasábjain hivatkozik a 2013. évi kutatásunkra.

“Válságban hallgatnak a módszertanosok, akárcsak a belső rend teremtői és őrei. Örülnek, ha nem kötnek útilaput a talpukra. Az informatikai szervezetek nehéz időkben túrják magukat előre: a CIO-k többsége továbbra is a túlélésre játszik hazánkban.” – írja. Az írás hivatkozik a CIO.hu konferencián tartott előadásunkra:

“Volt ennek az előadásnak két diája, ami többet mond el a mai helyzetről, mint sok tanulmány vagy elemzés.

A kutatásba bevont szervezeteknél arról is érdeklődtek Péterék, hogy terveznek-e informatikai szolgáltatásmenedzsment-fejlesztéseket. A dia, amelyen a válaszokból készített statisztika látható, minden kétséget kizáróan azt mutatja, hogy az informatikai szolgáltatásmenedzsment (ITSM)-projektek (például ITIL, MOF) népszerűsége csökken. A grafikon oszlopai 2009-től 2013-ig évente jelzik azon szervezetek arányát, amelyek informatikai vezetői forgattak efféle terveket a fejükben az adott esztendőben. Ez az arány – mondhatnánk, hogy a válság ellenére – 2011-ig még emelkedett is, elérte 2011-ben az 51 százalékot, de az oszlopok azóta töpörödnek. Idén a megkérdezetteknek mindössze 26 százaléka fontolgatja ITSM-projekt indítását.

Ugyancsak visszaesést jelez a másik emlegetett dia, amelyen az látható, hogy csökken azon szervezetek aránya, amelyek az adott évben az informatika területén terveztek folyamatfejlesztést (BPM, BPR, Lean IT). Érdekes, hogy itt 2009-től (59%) évről évre kisebbedik az arány, nincs közben csúcs, még csúcsocska sem, viszont az is igaz, hogy 2013-ban az előző évhez (34%) képest egy kis emelkedés (38%) pöcköli föl picit a lefelé mutató trendvonal nyílhegyét.”

Mester Sándor véleménye, további részletek a Computerworld oldalán.