Folyamattudatosság és szabályozás

Megjelent Fehér Péter és Varga Krisztián cikke a DiBiz Magazinban, melynek részét képezi a vállalatok folyamatmenedzsment tevékenységét és tudatosságát elemzi.

Folyamattudatosság

Vállalati folyamatmenedzsment felhasználás (ITSM 2015 kutatás)

“A Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézetének kutatása szerint a hazai vállalatok többsége törekszik a szervezeti folyamatok valamilyen szinten történő rögzítésére. Igaz, csak a válaszadók ötöde jelezte, hogy ezt valamilyen folyamatmodellező céleszközzel támogatja. Ugyanakkor igen elterjedt az egyszerű – ha nem is tökéletes – megoldások alkalmazása: Visio vagy Powerpoint alapú rajzolást a válaszadók harmada, illetve szöveges vagy táblázatos formában történő leírást a válaszadók további harmada alkalmaz.

Mint látható, a vállalatok többsége a folyamatait megpróbálja valamilyen módon rögzíteni. A kutatás kimutatta, hogy e rögzítés elsődleges célja éppen a különféle szabályzatok kialakításának támogatása, a szervezetfejlesztés és szervezeti felelősség rögzítése. A felmérés alapján tehát megvan rá az igény, hogy a vállalati folyamatok, és a szabályzatok találkozzanak egymással.

A legtöbb folyamatmodellező eszköz azonban a szabályzatok kezelését nem intézi kellő részletességgel. A folyamatmodell képe exportálható, de a vállalat által elvárt szabályzatstruktúra már nem adható meg. Jellemzően a folyamatdokumentáció a grafika beszúrását, és az attribútumokban megadott szöveges elemek listázását foglalja magába, a testreszabási lehetőségek pedig alacsonyak.”

A teljes cikk elolvasható: http://dibiz.hu/folyamattudatossag-es-szabalyozas/

Folyamattudatosság-és-szabályozás

Folyamattudatosság és szabályozás, megjelent: DiBiz