A CIO, mint superman

A 2014. évi CIO.hu konferencián Fehér Péter és Mester Sándor az 2014. évi IT/HR kutatás kapcsán elemezték az informatikai csapattól, és informatikai vezetőktől elvárt képességeket. Az informatikai vezetők körében folyamatosan tárgyalt kérdések ezek, így az előadásban Fehér Péter hivatkozhatott korábbi előadásokra és kerekasztalbeszélgetésekre: felidézve Kórász Tamás 2013-ban, a CIO.hu konferencián tartott előadását, valamint a Takács Tibor által korábban bemutatott nemzetközi kutatási eredményeket. A konferencia egészéről a Computerworld is beszámolt.

“[…] előadásában Fehér Péter és Mester Sándor az informatikai vezetőknek indítandó akadémiai képzésről beszéltek. Együttműködési képességek, eredményorientáltság, ügyfélközpontúság, vezetői képesség, stratégiai orientáció állnak a CIO-któl elvárt képességek elején, az informatikai szakterületek ismerete csak ezek után következik. A magyar CIO valóságos superman kéne, hogy legyen a megfogalmazott elvárások alapján.

Az informatikai és az üzleti területek vezetői a hangsúlyokat máshogyan látják. Ott, ahol hagyományosan az üzleti vezetők tevékenykedtek, nem tartják fontosnak, hogy a CIO-k megjelenjenek. Pedig a CIO-nak éppen az elvárt üzleti orientáció miatt szakértelmet kell mutatni ezeken a területeken is. Azaz az informatikai vezetőnek képesnek kell lennie létrehozni a kapcsolatot az üzleti és informatikai terület között. Ezen területekre a legnehezebb szakembert kapni: IT-biztonság, első számú IT-vezető, architektúra-szakértő, szakterületi vezető, programozó és fejlesztő, illetve projektmenedzser a sorrend.”

“A Corvinus Egyetemen a gazdaságinformatikus képzés 7 félév (nappali és levelező) szakmai gyakorlattal, amelynek a mesterképzése további 4 félév szakmai gyakorlattal. Erre épülnek 2-4 féléves programok (informatikai menedzser, üzleti analitikák, executive MBA) szakmai tapasztalattal. A képzési struktúra tetején helyezkednek el a vezetői szakértői képzések. Erre jött létre a Corvinus-Computerworld Akadémia, amely moduláris felépítésben üzleti megoldásokkal, menedzsmenttel és az új technológiai trendekkel foglalkozik.” (Forrás: Meixner Zoltán, A változás forgatókönyvei, 2014. október 8, Computerworld.hu)

Összefoglaló a teljes konferenciáról, beleértve a többi előadót, illetve a tanulságokat is elérhető:

A magyar CIO szinte superman